Helena Maijala är med i den proteströrelse osm i flera år har kämpat mot ett kränkraftsbygge i Pyhäjoki Foto: SVT

Hon hade hus nära kärnkraftverket: ”Platsen är viktig för hela vår släkt”

Publicerad

Den lokala proteströrelsen Pro Hanhiviki har inte gett upp hoppet om att Kärnverket i Pyhäjoki aldrig byggs.

– Det finns inte längre möjlighet för allmänheten att stoppa bygget. Jag hoppas verkligen att verket aldrig byggs, säger Helena Maijala.

Ifrågasattes på båda sidor gränsen

När det blev känt att Fennovoima skulle bygga ett nytt kärnkraftverk fanns det två placeringar, som både låg relativt nära Sverige. Simo och Pyhäjoki, både vid Bottenvikskusten. Bygget ifrågasattes av både finska och svenska miljörörelser, men även av svenska kommuner och myndigheter. Naturvårdsverket hade synpunkter på miljökonsekvensbedömningen.

”Viktig plats för släkten”

Att det till slut blev Pyhäjoki förklaras bland annat av Fennovima med att det vid Hanhikiviudden finns färre fastigheter att lösa in, än vad som hade varit fallet i Simo.

Av de cirka 20 fritidshus som fanns här i Hanhikiviudden ägdes en av Helena Maijalas föräldrar. Att hon engagerade sig i kampen mot kärnkraftverket var självklart.

– Platsen är viktig för hela vår släkt. Själv har jag tillbringat somrarna där under hela mitt liv och området har stora naturvärden för många människor. Jag ser inte heller kärnkraften som ett bra energialternativ. Det är för dyrt, kräver  stora intrång som detta och det har för stora risker, säger Helena Maijala kritiskt.

Hon fortsätter:

– Jag funderar mycket på vad som händer med vattnet här i kring, men även på större delar av Bottenviken, Jag tycker också att man utnyttjar en liten kommun i norra Finland på det här sättet. Det är liksom okej att förstöra naturen här.

Bevakar händelserna

Flera års kamp mot kärnkraftsbygget har satt sina spår och i dagsläget, då Fennovoima fått de tillstånd som krävs för att exploatera området och bygga olika servicefunktioner på området, finns inga möjligheter för föreningen Pro Hanhikivi elle någon annan att påverka byggets framfart.

– Vi bevakar förstås vad som händer. Det som vi arbetade för är redan förstört men det ser ju inte så lovande ut med bygget. Förseningar på förseningar. Jag hoppas att de inte klarar att få dokumentationen på plats och att de inte får till själva verket, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet