En anställd inom psykatrin i Norrbotten inledde ett sexuellt förhållande med en patient. Ivo får nu ta del av utredningen. Foto: TT

Psykiatripersonal i Norrbotten inledde sexrelation med patient

Uppdaterad
Publicerad

När en patient som vårdades på en psykiatrisk avdelning i Norrbotten hade blivit utskriven kom det fram att en i personalen hade inlett ett sexuellt förhållande med patienten. Medarbetaren fick sparken och nu har Ivo fått regionens utredning av händelsen.

Utredningen visar att patienten påverkades negativt och att det vid ett par tillfällen var ”risk för dennes liv”.

Självmordsförsök

Patienten vårdades på en slutenvårdsavdelning på grund av depression. Under en permission gjorde patienten ett självmordsförsök och bara några dagar senare överdoserade parienten på nytt.

Enligt patienten började en av de anställda på psykiatrin att skriva smickrande meddelanden på Messenger medan hen var inlagd och så småningom inledde de en sexuell relation.

”Negativt för patienten”

I utredningen berättar vårdpersonal bland annat:

 ”Troligen påverkade relationen med personalen måendet på ett mycket negativt sätt: Det fanns risk för dennes liv vid ett par tillfällen. Det blev många svåra bedömningar som i efterhand troligen var delvis felaktiga på grund av att relationen inte var känd”.”

Patienten kritisk

I efterhand har patienten uppgett att hen är kritisk till att hen inte fick tvångsvård och blev ”skyddad mot sig själv”. Patienten ska också ha tagit på sig kostnaden för ett mobilabonnemang åt vårdaren. Händelsen medförde också konflikter i familjen och en separation, som enligt patienten nog hade blivit av även om inte relationen med vårdaren hade inträffat.

Åtgärdsförslag

I utredningen som har skickats till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstateras att sjukhuset gjorde fel som inte skrev en avvikelse direkt när relationen uppdagades, vilket gjorde att det dröjde innan åtgärder vidtogs. En ny rutin föreslås av analysteamet: att referenskontroller alltid ska göras vid nyanställning, i syfte att hindra olämpliga personer från att komma i kontakt med psykiatrins mest sårbara patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer