Vårdanställd tog selfie med brukare som satt på toaletten

Uppdaterad
Publicerad

En personal inom vård- och omsorgsboende i Jokkmokk som gick inskolning sommaren 2019 tog en ”selfie” med sin mobiltelefon där personen står i dörröppningen till en brukares toalett med ryggen mot brukaren som ses sittande på toaletten. På bilden framgår det tydligt vem brukaren är.

Det enligt en lex Sarah-anmälan.

Bilden ska ha tagits under inskolningen men publicerades först i år. Arbetsgivaren ser allvarligt på händelsen. Det handlar om sekretessbrott och kränkning av den enskilde brukaren.

Enligt anmälan gick berörd personal en inskolning på tre dagar och två kvällar. Personen saknar utbildning och erfarenhet av vårdarbete och fick inte heller något fortsatt arbete efter inskolningen.

Alla anställda samt personen som gick inskolningen får information om den sekretess som gäller och skriva under ett dokument att de tagit del av tystnadsplikten enligt sekretesslagen.

En polisanmälan i fallet kommer att ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer