Pyhäjoki vill inte förvara atomavfall

Uppdaterad
Publicerad

Pyhäjoki kommun säger nej till slutförvaring av atomavfall i kommunen, rapporterar Österbottens Tidning.

Finska myndigheter utreder just nu möjligheterna till slutförvaring av använt kärnbränsle från kärnkraftverket i Pyhäjoki. Ett av förslagen är i närheten av Pyhäjoki, Sydänneva. Det andra förslaget är att förvara atomavfallet i Olkiluoto som ligger söderut i höjd med Gävle-Söderhamn.

Kommunen säger nej

I ett utlåtande till Arbets- och näringsministeriet i Finland skriver Pyhäjokis kommunstyrelse att de motsätter sig att radioaktivt avfall ska slutförvaras i deras kommun.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Anledningen är att man inte tycker att det är lämpligt att bygga och planera en ny anläggning som ska ta hand om det radioaktiva avfallet.

Koncentreras i Olkiluoto

Enligt tidningen kan inte en kommun tvingas ta hand om det radioaktiva avfallet mot sin vilja. I utlåtandet till ministeriet skriver kommunstyrelsen att allt avfall borde förvaras på ett ställe, i en anläggnings som Posiva bygger i Olkiluoto, enligt Österbottens-Tidning.

Detta då den anläggningen marknadsfördes åt Finlands riksdag som den enda lösning på slutförvaring i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet