Prognosen för byggandet av småhus i landet har justerats nedåt Foto: SVT

”Pyspunka” på småhusmarknaden – ”det går åt fel håll”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder pyspunka på småhusmarknaden enligt Älvsbyhus. Och för några dagar sen meddelade de att de lägger sin fabrik i Vålberg i dvala.

Men på fabriken i Älvsbyn pågår arbetet som vanligt.

– Om man jämför med den fastighetskrisen som vi hade i början av 90-talet då byggdes det i Sverige 18 000 hus per år. Och året efter blev det bara 3 000. Det var ingen pyspunka – det var fritt fall, säger Kent Johansson, vd för Älvsbyhus.

– Idag är det mer en pyspunka. Det har pyst under ett års tid sakta nedåt. Det är ingen katastrof men det går åt fel håll. I ett land som har bostadsbrist så borde vi inom småhusindustrin få vara med och leverera, för det kan vi verkligen göra.

I fabriken i Älvsbyn monteras husmoduler på löpande band och det drar mot lunchrast.

Sviktande marknad

Prognosen för byggandet av småhus i år i Sverige var ursprungligen på 13 000 hus i hela landet från alla husföretag. Nu har siffran justerats nedåt till 12 000. Nästa år minskar det ytterligare. Till 10 000 hus enligt prognosen. Av dem räknar Älvsbyhus med att bygga 500 i Sverige. Totalt 700 med Norge och Finland inräknat. Varje fabrik har en kapacitet på cirka 600 hus per år.

Prognosen visar att det alltså egentligen skulle räcka med lite drygt en fabrik. I dagsläget har Älvsbyhus fyra fabriker, varav Vålberg läggs i dvala om fyra månader. Men de 165 anställda i Älvsbyn behöver inte oroa sig enligt vd Kent Johansson.

– Det är klart att när man får läsa i tidningarna att vi lägger ner en husfabrik och att vi har en produktion nästa år som teoretisk en fabrik skulle kunna klara då blir det fort rykten. Och det är fullt förståeligt, säger Kent Johansson. Vi har inga såna tankar på att stänga ytterligare fabriker som det ser ut idag.

Svårt få lån

Att allt färre väljer att bygga nytt beror på lånesituationen tror han.

– Det är tuffare att få lån idag. Man har infört allt för många krav på alltför kort tid. Det är väldigt svårt att åstadkomma ett bostadsköp om inte kunderna får låna pengar. Här måste banker och finansinspektion tänka om.

Vill agera bank

Älvsbyhus styrelse planerar att undersöka möjligheten att själva börja hjälpa kunderna med finansieringen av hus.

– Ja vi tog upp det här i styrelsen så sent som i förra veckan. Vi har branschens i särklass bästa balansräkning. Och ett sätt att försöka nyttja den skulle kunna vara att återinvestera den i vår verksamhet i form av bättre villkor för kunden när det gäller finansiering, betalningsvillkor och så vidare.  Vi har inte bestämt hur det ska se ut men vi har beslutat oss för att sätta oss ner och titta på hur kan du göra det enklare för folk att kunna köpa ett Älvsbyhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.