Johan Hedin, skeppare och utbildningsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Piteå. Foto: SVT

Räddningsaktioner till havs har ökat drastiskt i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger fler räddningsaktioner än tidigare somrar. Norrbottens Sjöräddningssällskap har blivit en populär kompis hos båtfolket som hamnat i sjönöd.

Många fler har velat njuta av sol, vind och vatten i sommarens tropiska värme. Och det är lätt hänt att det blir tekniska fel, speciellt om båten är nyköpt och ägaren inte riktigt känner till sin nya ägodel.

Norrbottens Sjöräddningssällskap har fått rycka ut tre gånger mer än under tidigare somrar. Sammanlagt har frivilligorganisationen haft cirka 60 räddningsaktioner. Det är bara medlemmar som kan be om hjälp om inte situationen är livshotande.

Fler filialer

Tidigare har Sjöräddnignssällskapet utgått från Piteå men i sommar fick Luleå en filial med en egen, mindre båt. Medlemsantalet har stadigt ökat och idag har man cirka 1000 anslutna, tre gånger fler än för ett par år sedan.

Det är ett volontärt arbete, ingen får lön för sina insatser. Det finns planer på att starta en ny filial även i Kalix.

– Det är inget beslutat än och nya filial bygger på att det finns frivilliga och att det finns ett intresse, säger Johan Hedin som är skeppare och utbildningsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Piteå.

Johan Hedin, skeppare och utbildningsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Piteå. Foto: SVT

Planering viktigt

Johan Hedin påminner båtägare om att kolla av väderprognoserna, planera vart man ska och planera när man ska hem och informera anhöriga om sina färdplaner.

– Om man får ett problem så är det alltid bra att ringa oss litet tidigare för att få hjälp och råd än att vänta in i det sista.

En incident från i somras har fastnat i Johan Hedins minne.

– Vi hade en segelbåt utanför Storebben i somras. De ankrade där på kvällen och så vred vinden litet grand och ankaret släppte. Då drev de in bland stenarna och fastnade där. Båten slog mot stenarna och det började läcka in vatten i båten. Vi fick larmet och var på plats ganska snabbt. Vi fick både länspumpa och bogsera båten till hamn.

– Det var aldrig någon fara för liv i det fallet men det var en allvarligare incident.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.