Sven-Erik Frånberg, räddningsledare i Kiruna, var en av dem som ryckte ut för att hjälpa tre nödställda män vid Kebnekaisemassivet. Foto: Sven-Erik Frånberg

Räddningsledaren: ”Det var dåligt omdöme att ge sig ut”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen fick polisen in ett larm från tre nödställda män som befann sig någonstans mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation. Nu berättar räddningsledaren från Kiruna om insatsen i det stormiga vintervädret.

Männen uppgav att de frös väldigt mycket och befann sig i en sådan situation att de inte kunde slå upp sitt tält.

– Jag antar att de kände till att ovädret skulle komma så det var ju ett dåligt omdöme att ge sig ut, de tyckte vi alla som ingick i räddningsinsatsen, säger Sven-Erik Frånberg, räddningsledare i Kiruna som deltog i räddningsinsatsen.

Han fortsätter:

– Jag uppfattade att männen trodde att de skulle hinna fram till Kebnekaises fjällstation men sedan gick delar av deras utrustning sönder, tror det var ett par skidor och då tog färden längre tid. Hade de exempelvis haft en spade och snösäckar så hade de klarat sig bättre i ovädret genom att komma i skydd.

Stugvärden larmade också

Enligt räddningssledaren hade en stugvärd vid Singis slagit larm redan vid 17-tiden om att de tre tyska turisterna hade gett sig i väg samtidigt som ett oväder väntade.

– Tyskarna själv larmade vid 19-tiden och då uppgav de att de varken var skadade eller vilsna men väldigt nedkylda och att de inte kunde fortsätta på egen hand på grund av vädret. Och när vi hängde upp deras kläder på tork efter insatsen så kunde vi även konstatera att att de inte hade full utrusning klädmässigt för en sån här situation, säger Sven-Erik Frånberg.

Han fortsätter:

– Man såg också att tältet inte var det bästa men frågan är vilket tält som hade fungerat i det här ovädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.