Räddningstjänsten i Jokkmokk. Foto: Kent Vikström/SVT

Giftig rök spreds från brand i Jokkmokk

Publicerad

Det brann i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun under söndagen. Stationen brann ner till grunden och räddningstjänsten varnade för giftig rök.
– Det är inte alltid så lämpligt att gå in och släcka sådana här, säger Peter Lindahl, inre befäl på RC Nord.

Larmet kom klockan 23.43 på söndagskvällen. Det hade då börjat brinna i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun.

– Branden började i samband med att man gjorde en omkoppling inför ett kommande arbete i morgon. Men det har inte drabbat några kunder, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall.

Räddningstjänsten övervakade branden men kunde inte släcka den på grund av risk för följdverkningar. Under natten gick de ut med ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) där de varnade för röken.

– Vindarna drar och det som är giftigt är röken där. Ifall det kommer rök så ska man stänga dörrar och fönster, säger Peter Lindahl, inre befäl RC Nord.

Vid 4-tiden hade röken slutat spridas och varningen togs tillbaka. Transformatorstationen totalskadades i branden och det fanns ingenting räddningstjänsten kunde göra. Omkring åtta kubikmeter olja fanns i byggnaden och räddningstjänsten lät den brinna för att minska riskerna att den skulle läcka ut i markerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer