Radioaktivt ämne har kommit med i smältningen bland återvinningsmetall på Outokumpus stålfabrik i Torneå. Det har varit flera händelser på kort tid.

Radioaktivt ämne har läckt ut vid Outokumpus fabrik i Torneå

Uppdaterad
Publicerad

På Outokumpus stålfabrik i Torneå har det sedan i juli skett tre händelser där en radioaktiv americiumkälla har kommit med i smältningen bland återvinningsmetall. Nu har en fjärde incident inträffat, rapporterar den finska strålsäkerhetscentralen, STUK.

Det senaste, fjärde fallet inträffade fredagen 12 oktober, men då upptäcktes strålkällan före smältningen. Fabrikens egen strålövervakning och rätt skyddsåtgärder förhindrade spridningen av radioaktiva ämnen utanför fabrikslokalerna.

”Det är allvarligt”

De anställda på fabriken har inte blivit exponerade för strålning, men de har varit tvungna att använda andningsskydd.

– Det är alltid allvarligt när radioaktiva ämnen försvinner. De potentiella hälsoriskerna har begränsats till fabriksområdet, men tack vare rätt strålskyddsåtgärder har person- och miljöexponering kunnat undvikas, säger Tommi Toivonen i ett pressmeddelande.

Toivonen är direktör för avdelningen Övervakning av strålningsverksamhet på Strålsäkerhetscentralen,

Uppseendeväckande med flera fall i samma fabrik

Americium är ett radioaktivt grundämne som används till exempel i marktäthetsmätare samt i industriella mätinstrument. Källorna som kommit till smältningen har haft en styrka på cirka 1-2 gigabecquerel.

Finska strålsäkerhetscentralen har informerat andra myndigheter och Internationella atomenergiorganet IAEA för att få reda på strålkällornas ursprung.

Så kallade herrelösa strålkällor – strålkällor som inte har omskötts på tillbörligt sätt – återfinns ibland i återvinningsmetall, men finska strålsäkerhetscentralen konstaterar att det är exceptionellt att flera fall förekommer i en och samma fabrik inom en kort tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.