Rådjuret har sökt sig upp på Ann-Marie Angerias altan i Sunderbyn. Foto: Karin Åberg

Utsvultet rådjurskid vistas i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Ett ensamt och vilset rådjurskid rör sig i de snöiga och kalla omgivningarna runt Sunderbyn i Luleå sedan en tid tillbaka.

För en vecka sedan uppmärksammade Anne-Marie Angerias familj  att ett rådjurskid  låg på deras farstubro i Sunderbyn.

– Den låg där alldeles ensam och troligen har den väldigt svårt att hitta mat nu eftersom det är så mycket snö överallt, säger Ann-Marie Angeria.  

Tog med äppelbitar

Förvånad över det överraskande besöket ringde hon sin kompis Karin Åberg som är van vid djur. Hon beslöt sig för att försöka mata rådjurskidet.

– Jag tog med mig äppelbitar och började lägga ut dem på marken, men då blev den rädd och sprang sin väg. Det var synd eftersom jag förstod att den förmodligen var både utsvulten och frusen, säger Karin Åberg.

Låg i gångtunnel

Sara Turtola, bosatt även hon i ett av Sunderbyns villakvarter, mötte rådjuret liggandes i en gångtunnel när hon på fredagsmorgonen var ute och rastade sin hund.

– Rådjuret blev inte rädd trots att min hund skällde och vi passerade nära. Rådjuret höjde bara på huvudet och tittade. Den måste vara väldigt illa däran som inte reagerar mer än så. Det var hjärtskärande att se, säger Sara Turtola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.