Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Joel Ahlquist, projektledare vid LKAB, hur man ska försöka åtgärda höga radonvärden vid två skolor i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Radon upptäckt på sprickande skolor i Kiruna

Publicerad

LKAB fastigheter har upptäckt för höga radonvärden på Hjalmar Lundbohmsskolan och Bolagsskolan i Kiruna. Problemet kan bero på sprickbildningen i byggnaderna som uppkommit på grund av gruvbrytningen.

Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden. Man varken ser eller känner lukten av den radioaktiva gasen radon som på sikt kan ge lungcancer om man andas in höga halter av den under lång tid.

Åtgärdas innan skolstart

Nu ska LKAB fastigheter undersöka varifrån radongasen kommer och åtgärda problemet med för höga radonvärden under sommaren, innan höstens skolstart.

Bolagsskolan som har mindre verksamhet kommer troligtvis att stängas och verksamheten flyttas till andra lokaler.

– Vi ska under sommaren sätta radonsugar in i grunden som suger bort radongasen så att den inte kommer in i byggnaden, berättar Joel Ahlquist, projektledare vid LKAB.

Undersöker olika faktorer

Tidigare mätningar, som Kiruna kommunen gjort för tio år sedan, har inte visat för höga radonvärden i  skolorna. Vad som nu orsakat radonförekomsten i Hjalmar Lundbohmsskolan och Bolagsskolanvet man inte med säkerhet.

– Vi vet inte varifrån radonet kommer men vi ska täta sprickorna som uppkommit. Vi kan även se att ventilationsanläggningar har varit nedställda för att spara energi, så det finns olika spår, säger Joel Ahlquist.

  • Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller.
  • Långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer.
  • Strål­säker­hets­myndig­heten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och det är främst rökare som drabbas.
  • Radon kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet.
  • Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten.
  • Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radonhalten bör mätas under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet