Ingen människa kom till skada efter branden på Esrange men delar av uppskjutningsanordningarna skadades. Foto: Genrebild/Kristian Åkergren/SVT

Raketer påverkas efter branden på rymdbasen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagens omfattande brand på rymdbasen i Kiruna meddelar nu Esrange att uppskjutningen av forskningsraketer kommer påverkas. Övrig verksamhet ska ha klarat sig bra.

Lennart Poromaa, platschef på Esrange, meddelar att branden inte skadade verksamheten för satellitkommunikation, stratosfäriska ballonger eller testverksamheten för ny raketteknik. Den pågående utbyggnaden av basen inför de planerade satellituppskjutningarna från Esrange påverkades inte heller.

Ingen människa skadades

Däremot orsakade branden skador på delar av uppskjutningsanordningarna för sondraketer (raketer för forskning i tyngdlöshet) som använts på Esrange sedan 60-talet, samt byggnader i anslutning till denna.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Ingen människa kom till skada.

– Det viktigaste är att vår personal och alla andra som befann sig på basen är i säkerhet. Men det är många sorgsna miner på Esrange idag. Sondraketsverksamheten är något av Esrange hjärta där allt började för mer än femtio år sedan, säger Lennart Poromaa, i ett pressmeddelande.

Oklar brandorsak

Räddningstjänsten lämnade platsen sent på torsdagskvällen. Nu vidtas utredningsarbete för att hitta orsaken till olyckan.

– Vad som ligger bakom branden är ännu för tidigt att säga. SSC kommer att ta extern hjälp för att tillsammans med våra egna experter utreda händelsen, allt i syfte att kunna undvika liknande händelser i framtiden, säger Stefan Gardefjord, vd på SSC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet