Fastan har blivit lättare för muslimer i Kiruna, berättar Abdulnassir Mohammed, ordförande i Salam förening.

Kirunamuslimer fastade 23 timmar om dygnet

Uppdaterad
Publicerad

I år sammanfaller hela fastemånaden Ramadan med tiden för när solen aldrig går ner i norra Sverige. Och fram tills för ett par år sen innebar det nästan övermänskliga påfrestningar för rättrogna muslimer i Kiruna.

Under Ramadan varken äter eller dricker troende muslimer från det att solen går upp tills den går ned. Ramadan förskjuts elva dygn bakåt i den västerländska almanackan varje år och nu när Ramadan infaller under sommaren innebär det det långa fastedagar för många muslimer i Sverige.

Men det finns naturligtvis gränser för vad man klarar, och muslimerna i Kiruna var nära den gränsen när de tidigare försökte fasta utifrån soltiderna.

”Allt sitter i hjärnan”

– Jag fastade kanske 23 timmar, säger Abdulnassir Mohammed som är ordförande för den muslimska föreningen Salam i Kiruna.

Hur klarar man sig utan mat och vatten så länge?

– Allting sitter i hjärnan. När man har bestämt sig för något så går det, säger han.

Orsakade splittring

Andra troende valde andra lösningar och fastade efter solens upp- och nedgång i Stockholm, Istanbul, Mecka eller någon utpekad plats. Men det orsakade splittring muslimer emelllan och till sist bjöd församlingen upp Europeiska muslimska rådet för att lösa saken. En delegation besökta Kiruna sommaren 2015.

– Vi bjöd dem till moskén och tog med dem upp till Luossabacken där de kunde se hur det ser ut. De hade också bara hört att solen inte går ner och det är ljust.

Blev en ny lösning

Förslaget till lösning blev att man skulle gå tillbaka i almanackan till den dag man tydligt kunde urskilja natt från dag. Då hamnade man i mars månad och fick fram fastetider från ungefär tre på morgonen till åtta på kvällen. Det vill säga 17 timmar

Det är färre timmar än vad som tillämpas i till exempel Stockholm där fastedygnen är omkring 20 timmar.

Tycker inte andra muslimer i Sverige att ni fuskar lite?

– Vi fuskar inte. Vi säger att vi har tur, säger Abdulnassir Mohammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.