Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kenneth Nordström, platschef på Anticimex i Norrbotten, visar hur den digitala råttfällan slår till. Foto: SVT

Råttproblem ska stoppas med superfälla

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare rapporterat om råttproblem i centrala Boden och enligt Anticimex har bekämpningen av råttor ökat i Norrbotten. Samtidigt mer än dubblerades antalet digitala råttfällor i länet.

Enligt Anticimex ökade de traditionella råttsaneringarna med 22 procent. Kenneth Nordström, platschef på Anticimex i Norrbotten, berättar att råttorna trivs bäst där det finns mat.

– Människor och råttor trivs på samma platser och gillar samma mat, säger han.

Svåra att bli av med

Kenneth Nordström berättar att det är svårt att bli av med råttor om man väl drabbats. Ett sätt att undvika råttor är att hålla rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna bon i bråte. Ett annat bra sätt att hålla råttorna borta är att se till att ha lock på sopbehållare. En ny metod som många använder är digitala råttfällor. Under 80 år har man sanerat råttor på samma sätt, men det sker en stor förändring nu. 

Inga kemiska bekämpningsmedel

En drivkraft bakom de digitala råttfällornas frammarsch är att det inte längre är tillåtet att lägga ut kemiska bekämpningsmedel, eller råttgift, permanent. De digitala fällorna använder inte bekämpningsmedel och de används ofta i kombination med andra giftfria mekaniska fällor som bland annat kan användas i avlopp.

Larmar när råttan går i fällan

En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i fällan. Det gör att man snabbt kan göra åtgärder på platser där antalet råttor ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer