Foto: SVT

Sveriges länsstyrelser tog över polisens djuransvar – nu hotas rättssäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2018 tog landets länsstyrelser över djuromhändertagandet från polisen. I en ny rapport lyfter länsstyrelserna fram flera punkter som gått fel sedan regeringen beslutade att myndigheterna skulle ta över polisens uppgifter.

Länstyrelsernas bild är att ärendena, såväl enligt tillsynslagen som djurskyddslagen, tar mycket tid, kraft och kostnader i anspråk. Vidare skriver man att det finns flera sakfrågor som måste hanteras och lösas och att lösningen ligger utanför länsstyrelsernas möjligheter och befogenheter.

Funkar bättre i vissa län

Samtidigt som det framgår att vissa län tycker att samarbetet för närvarande är acceptabelt medan det i andra län finns stora brister som behöver åtgärdas.

– I Norrbotten fungerar det relativt bra för vi har ett gott samarbete med polisen sedan tidigare, eftersom vi är ett stort län geografiskt är det inte möjligt för oss att göra en akututryckning till Gällivare, Kiruna eller Arjeplog. Så där tar polisen det om de har möjlighet, säger Johan Antti, länsråd vid Norrbottens länsstyrelse.

Skickar varning till regeringen: Kostnaderna kan öka

I rapporten understryker länstyrelserna att om inte regeringen vidtar åtgärder för att justera tydligheten i uppdraget och renodla ansvarsfördelningen mellan länstyrelserna och polisen kommer kostnaderna öka, rättsäkerheten och säkerheten för både djur och personal hotas. Dessutom behövs handräckning av polisen vid ungefär fyra av tio tillsynsärenden.

– Det kan man inte säga att vi får varje gång per omgående för polisen kan ju vara på uttryckning på annat, säger Johan Antti.

Länsstyrelserna i storstadslän har det tuffast

Allra svårast är det för länsstyrelserna i storstadslänen.

– Där har man generellt sett fler tillsynsärenden av hundar och katter och det är betydligt svårare ärenden att hantera. Vi vet ju att polisen är väldigt överbelastade i många avseenden och jag har största förståelse att de kan tvingas prioritera ned den här typen av insatser.

Antti säger även att man ser en ökning av tillsynsärenden nationellt sedan de tog över. I klippet hör du på vilket sätt länsstyrelserna anser att de hamnar i situationer där de förväntas agera över förmåga, mandat och tilldelade resurser.

Rapporten har nått regeringen

Rapporten från de olika länsstyrelserna runt om i landet skickades till regeringen i mitten av februari i år.

– Vi har tagit emot rapporten och kommer att bereda den vidare i regeringskansliet, säger Sara Jendi Linder, enhetschef vid enheten för statlig förvaltning vid finansdepartementet.

Vad kommer ni göra nu närmast?

– Vi ska nu analysera och bereda rapporten och det kanske inte ens blir några åtgärder, det får vi se, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.