Realistisk olycka när studenter tar examen

Publicerad

Att hantera en stor olycksplats var en del av slutexamen för årets kull av specialistsjuksköterskestudenterna på Luleå tekniska universitet (LTU).

Två bilar har krockat vid en busshållplats med många skadade. Studenterna med inriktning mot ambulanssjukvård, intensivvård och anestesi genomför övningen i samarbete med Luleå räddningstjänst.

– Vid akuta och brådskande händelser så gäller det att kunna bedöma vem som behöver hjälpen först och behöver till sjukhuset, förklarar professor Åsa Engström som är utbildningsledare för specialistsjuksköterska med inriktning mot ambulans– anestesi– intensivvård– och operation vid LTU.

”Blir så realistisk som man gör den”

Nicklas Ajaxon är ambulanssjuksköterska och är med och håller i övningen.

– Den blir så realistisk som man gör den, alla är ju medvetna att det är en övning men tänker man på det så blir det givande.

Stor efterfrågan

Studenterna bedöms utifrån olika kriterier: Ambulans-sjukvårds-studenterna ska leda och fördela arbetet vid olyckorna, medan intensivvårds- och anestesi-vårdsstudenter ska ta hand om dom skadade på plats.

– Det är en väldigt stressande uppgift. Studenterna examinerar just detta både teoretiskt och praktiskt. Det är en tuff utbildning, men en jätteviktig grupp sjuksköterskor med stor efterfågan, avslutar Åsa Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.