Isbrytarna Ymer och Atle ligger redan till kaj i Luleå. Isläget i de svenska farvattnen är för årstiden exceptionellt lindrigt, enligt Sjöfartsverket. Foto: Sjöfartsverket

Isen nästan borta i Bottenviken – isbrytarna till kaj i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det är redan öppet vatten i stora delar av Bottenviken och två av fem statsisbrytare ligger nu till kaj i Luleå.

– Den här tiden på året brukar innebära betydligt besvärligare isförhållanden än vad som är fallet nu, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Avslutad säsong för Atle

Isläget i de svenska farvattnen är för årstiden exceptionellt lindrigt, enligt Sjöfartsverket. I skärgårdarna längs Norrlandskusten ligger en del gammal is kvar, men på Bottenhavet och i stort sett hela den svenska delen av Bottenviken är det öppet vatten.

Därmed trappas också säsongen ned för de fem statsisbrytarna. Atle avslutade sin säsong och gick till kaj i Luleå den 22 mars. Även Ymer ligger till kaj i Luleå, dock med 24 timmars beredskap.

Sjöfartsverkets förklaring

Sjöfartsverket förklarar den lindriga issäsongen med att vindriktningarna i Bottenviken varit västlig under stora delar av vintern, vilket inneburit att den is som funnits har blåst över till den finska sidan. En annan orsak ska vara att vattnet i Bottniska viken har hållit en förhållandevis hög temperatur efter den varma sommaren 2018, vilket inneburit att  istäcket som växt till under januari aldrig har nått den vanliga tjockleken.

Sjöfartverkets isbrytare

Sjöfartsverket har fem egna isbrytare: Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Vid behov hyrs externa resurser i form av bland annat bogserbåtar in.

Sjöfartsverket bryter is till havs och assisterar, dirigerar, leder och bogserar fartyg som har problem med att komma fram.

Sverige och Finland har sedan några år tillbaka ett mycket nära samarbete angående isbrytningen, vilket kan innebära att det ibland är en finländsk isbrytare som assisterar trafiken till en svensk hamn och omvänt.

Källa: Sjöfartsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.