Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jägareförbundet och Naturvårdsverkets reaktioner kring att ripjakten i Norrbotten förkortas med en månad. Foto: Hans Sternlund/SVT

Regeringen förkortar ripjakten – Jägareförbundet chockat

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att förkorta ripjakten ovanför lappmarksgränsen med en månad har chockat jägare. Anledningen är att beslutet är i rak motsats till vad Naturvårdsverket föreslog i sin utredning.

Det var Naturvårdsverket som stod för utredningen om jakttiderna. I deras utredning föreslogs det att jakten på ripa skulle fortsätta pågå till den 15 mars, samma slutdatum som gällde för jakten ovanför lappmarksgränsen.

– Inventeringsdata talade inte för att den skulle behövas förkortas. Det fanns egentligen inga skäl för att inte ha det enhetligt, säger Ebba Henning Planck vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Olika åsikter kring slutdatum

De två organisationerna som ville se ett slutdatum den 15 februari var Birdlife Sverige och Svenska naturskyddsföreningen. De ville dessutom enbart tillåta ripjakt i fjällen där bestånden är stabila.

På andra sidan, alltså de som ville att jakten skulle fortsätta pågå till 15 mars, fanns bland andra länsstyrelsen i Norrbotten, Sametinget och Renägarförbundet.

”Saknar grund i fakta och kunskap”

Trots att majoriteten alltså inte ville ändra slutdatum beslutade regeringen att korta jaktsäsongen på ripa med en månad ovanför lappmarksgränsen.

–Jag tycker att det är ett oövertänkt politiskt beslut som saknar grund i fakta och kunskap, säger Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten.

Hon fortsätter:

– Vi har kontakt med våra riksdagspolitiker och tycker att regeringen kan backa på det här beslutet. Man har inte insett konsekvenserna av det och man har inte funderat över hur det här påverkar den norra landsändan, säger Birgitta Isaksson vid Jägareförbundet i Norrbotten.

Landsbygdsministern har inte velat ställa upp på en intervju – ta del av deras skriftliga kommentar kring beslutet videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer