Idag presenterade regeringen en investering på 80 miljoner kronor i en testanläggning på Esrange i Kiruna. Foto: SVT

Regeringen investerar 80 miljoner i anläggning på Esrange

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regeringen en investering på 80 miljoner i en testanläggning på Esrange i Kiruna. Anläggningen ska testa teknik för återanvändning av raketer.

Esrange ska utvecklas på affärsmässig grund och nu investerar regeringen 80 miljoner kronor i en testanläggning. Anläggningen ska genomföra tester och utveckling inom återanvändningsbar uppskjutningsteknik för små och stora raketer, motorutveckling, flygtester och satellitteknik. Detta eftersom att Esrange är en av få platser där en sådan verksamhet kan bedrivas.

– Syftet med satsningen är att ta nästa steg i Esranges utveckling, nu pågår en upprustning av Esrange och nästa steg är att möjliggöra för en testbädd där vi kan testa framtidens både bärraketer och raketteknik. Och verkligen se till att vi använder den spetsteknik som vi har både inom industrin och forskningen säger Helene Hellmark Knutsson (S) minister för för högre utbildning och forskning.

Lennart Poromaa, platschef på Esrange, ser den nya anläggningen som ett bra komplement.

– Det här var ungefär vad vi hade kalkylerat, det här kommer att ge oss en möjlighet att etablera testanläggningen och det är jätteviktig komplement för rymdbasen, säger Poromaa.

Ingen storsatsning på sattelituppskjutningar

Förhoppningen var när Sveriges rymdstrategi presenterades i våras att en investering på en halv miljard skulle göras för att möjliggöra uppskjutning av satelliter från Esrange. Men rymdstrategin innehöll inte en storsatsning  på satellituppskjutningar från rymdbasen.

– Det här ska man se som att vi bygger vidare på en unik miljö i Kiruna med en stor investering som tar flera steg framåt. Sen återstår det om man ska göra hela investeringen, då krävs det mer pengar. Men den här satsningen kommer att börja gälla redan från nästa sommar säger Mikael Damberg (S) närings- och innovationsminister.

”Glada över att få den här satsningen”

– Naturligtvis hoppas vi att kunna realisera hela satsningen med satellitsuppskjutningar, det är väldigt viktigt för Sverige och Europa att ha egen förmåga, men vi är väldigt glada över att få den här satsningen, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.