Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sälbeståndet blir allt större och i framtiden kan det bli tillåtet med licensjakt. Därför vill Region Norrbotten förändra reglerna kring försäljningen av sälprodukter. Foto: Darko Vojinovic/TT

Regeringen möjliggör licensjakt på gråsäl

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu beslutat om en ändring i jakförordningen som möjliggör licensjakt på gråsäl.
– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Regeringen har idag beslutat om en ändring i jaktförordningen som möjliggör för Naturvårdsverket att besluta om licensjakt på gråsäl.

Regeringen  har även gett Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket i uppdrag att se över förvaltningsplanen för gråsäl och föreslå åtgärder för att skydda torskbestånden.

Konsekvenser för torskbeståndet

I ett pressmeddelande skriver regeringen att gråsälens växande bestånd inneburit konsekvenser för torskbeståndet och kustfisket, och att sälen trasar sönder fiskeredskap för 50 miljoner kronor årligen och tar fisk i fiskarnas nät. Man menar och att sälen bär på en parasit som påverkar torskens kondition och levnadsvillkor negativt.

Förutsättningen för licensjakt, skriver regeringen, är att detta sker efter hörande av Havs- och vattenmyndigheten och efter bedömning om det är vetenskapligt befogat ur ett ekosystemperspektiv.

Träder i kraft 29 november

Förordningsändringen träder i kraft den 29 november och upphör att gälla den 1 januari 2022, om inte en vetenskaplig utvärdering visar att regeringen bör förlänga möjligheten att besluta om licensjakt.

– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig och vi behöver se över alla våra verktyg för att skydda beståndet. Därför har regeringen idag beslutat om att öppna upp för licensjakt på gråsäl. Samtidigt är det nödvändigt att vi utforskar fler möjliga åtgärder, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer