• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jägareförbundet i Norrbotten, där Seved Wiklund är ledamot, är nöjda över att roipjakten inte kortas ner. Foto: SVT/Arkiv/Hans Sternlund

Regeringen tvärvänder – ripjakten kortas inte

Uppdaterad
Publicerad

I maj meddelade regeringen att ripjakten kortas ovanför lappmarksgränsen med en månad – trots att Naturvårdsverket ville annorlunda. Jägareförbundet reagerade också kraftigt och nu tvärvänder regeringen.

– Vi är lättade, säger Seved Wiklund, ledamot i Jägareförbundet i Norrbotten.

I Naturvårdsverkets utredning föreslogs det att jakten på ripa skulle fortsätta pågå till den 15 mars, samma slutdatum som gällde för jakten ovanför lappmarksgränsen.

– Inventeringsdata talade inte för att den skulle behövas förkortas. Det fanns egentligen inga skäl för att inte ha det enhetligt, sade Ebba Henning Planck, viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, till SVT den elfte maj.

Kort livslängd för förkortad jakttid

Regeringen gick istället på Birdlife Sverige och Svenska naturskyddsföreningens förslag om att korta jakttiden med en månad till den 15 februari. Nu ångrar man sig.

– Jakttiderna är ett stort beslut, som i helhet har en bra balans mellan alla olika intressen. Regeringen har tagit del av relevant kritik som riktats mot beslutet när det gäller jakttider för ripa och anser att det sammantaget finns skäl att göra justeringar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Birgitta Isaksson är ordförande för Svenska jägarförbundet i Norrbotten:

– Det här visar sig att det lönar sig att strida för det som verkligen är viktigt. Det är väldigt många som annars aldrig hör av sig som har engagerat sig. Det är en riktig arbetsseger, säger hon.

I videon ovan hör du reaktionen från Seved Wiklund, Piteå, han är ledamot i Jägareförbundet i Norrbotten.

Ejderjakten upphör tills vidare

Regeringen har även beslutat att allmän jakt på ejder tills vidare ska upphöra.

– Ejderpopulationens minskning är oroande. Regeringen är samtidigt medveten om att ejderjakt bedrivits under lång tid och har ett kulturellt värde, framförallt i den svenska skärgårdsmiljön. Regeringen har därför för avsikt att återigen tillåta jakt på ejder när det finns en beslutad åtgärdsplan som möjliggör detta, säger landsbygdsministern.

De nu beslutade jakttiderna gäller från den 15 juli 2021.

De nu beslutade jakttiderna

De nu beslutade jakttiderna (gäller från den 15 juli 2021):

Dalarnas län: Älvdalens kommun: den 25 aug.–28 (29) feb.

Jämtlands län: den 25 aug.–28 (29) feb.

Dalarnas län: övriga delar av länet: 25 aug.–15 feb.

Västerbottens och Norrbottens län: nedanför lappmarksgränsen: 25 aug.–15 feb.

Västerbottens och Norrbottens län: ovanför lappmarksgränsen: 25 aug.–15 mars.

Värmlands län, Gävleborgs län, Västernorrlands län: 25 aug.–15 nov.

Källa: Näringsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.