Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) är i i Luleå och presenterar regeringens vårbudget.

Regeringens vårbudget presenteras i Luleå

Publicerad

Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) är i dag i Luleå och presenterar regeringens vårbudget.

Vid presskonferensen berättade PEterEriksson allmänt om de välfärdssatsningar som regeringen gör i  vårbudgeten och vilka satsningarna är i Norrbotten.

”Det är största satsningen”

– Största satsningen kommer på vården, det handlar mycket om att få in mer resurser för att få mer kompetens, det är ett antal områden inom vården i Norrbotten som vi har brist på folk, det är viktigt att få in pengar så vi bland annat kan utbilda fler, säger Peter Eriksson

Regeringen lägger bland annat pengar på personal i vården, bättre tillgänglighet och kortare köer. Regeringen gör också en specifik satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvården.

Det ska också bli extra tjänster för att hjälpa långtidsarbetslösa till arbete.

Pengar till Norrbotten

Det handlar om en total välfärdssatsning som motsvarar 258,4 miljoner kronor. Den slutgiltiga fördelningen till Norrbotten är 2018 uppskattad till 60,5 miljoner.

När det gäller satsningen på personal i vården räknar regeringen med 14,9 miljoner till Norrbotten. Bidrag till extratjänsterna för arbetslösa ska bli 4,7 miljoner.

Till förlossningsvård och kvinnors hälsa satsas 36,3 miljoner i länet.

Regionrådet Agneta Granström (MP) är nöjd med att kvinnors hälsa är ett prioriterat område.

– Tidigare har vi från regionen satsat på gratis preventivmedel upp till 26 år, nu ser vi att det är gratis för kvinnor att göra livmoderhalscreening och mammografi, och det är en riktigt bra kvinnosatsning från regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer