– Vi har behov av personal och militärregion nord har tidigare erbjudit sin hjälp, säger chefsläkaren Pia Näsvall. Foto: SVT

Ökad smittspridning i länet – Region Norrbotten begär stöd av Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 skenar i Norrbotten. Nu begär Region Norrbotten stöd från Försvarsmakten i form av sjuksköterskor för både intensivvården och vanlig vård.

– Vi är i ett läge med ökad smittspridning. Vi vet inte riktigt hur det kommer att bete sig. Men vi måste vara beredda på att ha fler patienter inliggandes både på vanlig avdelning och intesivvården, säger Pia Näsvall, chefsläkare i Region Norrbotten.

''Krislägesavtalet är verkligen något vi inte eftersträvar''

Om Region Norrbotten skulle få hjälp av Försvarsmakten är det ett sätt att undvika krislägesavtalet.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är ett sätt att kunna avlasta de bemanningbekymmer som vi har. Vi hoppas att det skulle kunna lösa en del. Vi är inte i ett läge att just nu vara inne i ett krislägesavtal och jag hoppas att vi inte kommer dit heller.

I nuläget säger dock Försvarsmakten nej till Region Norrbottens begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet