Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Norrbotten får extra pengar men det mildrar inte besparingskravet. Foto: SVT

Region Norrbotten får 790 miljoner kronor extra

Publicerad

Region Norrbotten kommer att få ett mångmiljontillskott när kostnadsutjämningen beslutas i riksdagen på onsdag. Men trots det ligger besparingarna på tio procent till 2022 fast.

Region Norrbotten ska sänka kostnaderna med 700 miljoner kronor fram till 2022 och då spelar det ingen större roll att riksdagens nya kostnadsutjämning ger en enorm förstärkning av kassan.

Finansplanen med den tuffa besparingsnivån ligger trots allt fast.

790 miljoner plus

Under de närmaste tre åren får regionen 790 miljoner kronor mer än vad kostnadsutjämningsförslaget ger i dag.

– Mitt uppdrag har inte förändrats. Våra kostnader ökar mer än våra intäkter och då är det inte klokt att skjuta på vårt beslut att sänka den totala kostnadsnivån med 700 miljoner kronor till 2022, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson..

Hur mycket har ni lyckats spara fram till i dag?

– Vi håller på med en hel del genomlysningar av verksamheterna, men det handlar väl om 50 till 100 miljoner kronor fram till nu, säger hon.

”Lite stötdämpning”

Regionrådet Linda Frohmn (M) är nöjd med kostnadsutjämningen, men menar också att besparingarna ligger fast eftersom kostnaderna överstiger intäkterna.

Och hon betonar att regionen står inför stora utmaningar och en lågkonjunktur efter 2022.

– Om förslaget går igenom på onsdag så är det positivt för region Norrbotten, men även om det fungerar som lite stötdämpning så är det viktigt att hålla fast vid det omställningsarbete som påbörjats. Vi är skyldiga våra barn och barnbarn en verksamhet med en budget i balans och att de slipper chockhöjningar av skatten, säger Linda Frohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer