Vill ha försök med vårdapp: ”Privata bedriver vulgär marknadsföring”

Publicerad

Oppositionen vill att Region Norrbotten ska bli ett försökslän med en vårdapp som kan konkurrera med de privata aktörerna och styra upp hälso-och sjukvården efter behov.

Enligt regionens revisorer har antalet besök till privata vårdappar mer än fördubblats mellan åren 2017 och 2018.

Från 2,225 besök till 5.906 besök – och kostnaden för regionen har ökat från 1,6 till 2,6 miljoner kronor.

”Går för sakta”

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) vill nu inleda en försöksverksamhet i regionen med en vårdapp som ska kunna nås via vårdguiden 1177

– Det går för sakta att införa det via Sveriges kommuner och landsting och därför ska vi lämna in en en motion om att vi får gå före de andra länen och genomföra detta på försök, säger han.

Enligt socialdemokraterna handlar det också om att försöka styra behovet av vård till de som verkligen behöver den.

– Man ska inte springa till doktorn om man inte behöver det och det kanske inte är en läkare som behövs, utan en sjuksköterska eller en psykolog. Om vi inför en egen vårdapp så kommer de som sköter dessutom ha tillgång till patientjournaler. Det syns inte hos de privata aktörerna.

”En näringslivsfråga”

Anders Öberg är kritisk till utvecklingen när det gäller de privata vårdapparna och menar att det behövs ett alternativ i regionen.

– Jag tycker att de privata aktörerna bedriver en väldigt vulgär marknadsföring och de tar inte heller ansvar. Det här har blivit mer av en näringslivsfråga än en sjukvårdsfråga och det måste vi ändra på, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer