Region Norrbotten letar efter fler fall av det brittiska muterade viruset, men har än så länge inte hittat några nya fall sedan i julas. Foto: SVT

Region Norrbotten trappar upp jakten på brittiska viruset

Publicerad

I julas fick Region Norrbotten sitt första konstaterade fall av det brittiska muterade coronaviruset. SVT har pratat med smittskyddsläkaren Anders Nystedt om hur utvecklingen sett ut sedan dess.

– Vi har inga fler kända fall men har intensifierat letandet, säger han.

Det var den 8 januari som SVT Nyheter Norrbotten kunde berätta om det första fallet av det muterade viruset.

–  Risken för att denna smitta ska ha spridit sig i länet från det aktuella fallet är låg. Det rör sig om ett litet symptomfritt barn och små barn tenderar att vara låggradigt smittsamma, sa Anders Nystedt, smittskyddsläkare, till SVT Nyheter den åttonde januari.

Letar i första hand bland resenärer

17 dagar senare verkar riskbedömningen ha varit korrekt. Men det är inte helt lätt att spåra.

– Hittills har vi bara julveckofallet. Men den här virusstammen hittar man bara om man letar, och de vi letar på är i första hand resenärer, säger han.

Har ökat takten

Region Norrbotten har precis som övriga Sverige trappat upp jakten på att hitta andra stammar. Enligt Nystedt har Folkhälsomyndigheten hittat en handfull fall med stammen där den smittade saknar resa i historiken.

– Skulle det bli ett utbrott som verkar ha orsakats av en väldigt spridningsbenägen stam så resonerar ansvarig läkare via labbet med FHM om en eventuell sekvensering.

Sådana har gjorts, så kallad helgenomsekvensering, vilket innebär att man kartlägger virusets arvsmassa.

– Jag vet att man har skickat prov från enstaka patienter för helgenomsekvensering (typning). Men man har inte hittat någon avvikande stam, säger Nystedt.

Inget svar på utbrottet i Östra Norrbotten

Östra Norrbotten och framför allt Haparanda, Kalix och Överkalix drabbades nyligen av ett större utbrott och även där har man skickat stammar på analys.

– Men där har vi inte fått svar än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet