Bemanningskostnaderna har ökat i Region Norrbotten. Nu meddelar Ulf Bergman, tf regiondirektör, att man siktar på att bli oberoende av inhyrd personal. Foto: Arkiv, Micke Nyberg/SVT

Bemanningskostnader skenar i Region Norrbotten

Publicerad

Samtliga regioner i landet har hyrt in mer personal under första halvåret 2022 jämfört med året innan. I Region Norrbotten har kostnaderna ökat med nästan 31 procent.

Svensk sjukvård följer upp, via Sveriges kommuner och regioner (SKR), hur mycket pengar som läggs på inhyrd personal i varje region.

Norrbottens kostnader för inhyrd personal har ökat med 30,8 procent. Jämfört med övriga regioner hamnar man i mitten.

– Självklart vill vi helst anställa egna medarbetare istället för att hyra, men vi har befunnit oss i en svår situation där vi inte haft någon annan möjlighet, säger Ulf Bergman, tf regiondirektör i ett pressmeddelande.

Kortad kö – ökad kostnad

Enligt regionen beror de ökade kostnaderna på bland annat på upphandlingar med privata aktörer för att korta väntetiderna för patienter som fått operationer uppskjutna under pandemin.

– Människors rätt att exempelvis få en efterlängtad operation utförd måste tillgodoses i så hög utsträckning som möjligt. Pandemin slog hårt mot oss och nu när vi gör allt för att komma i kapp måste det bli så att det uppstår en del kostnader, säger Ulf Bergman.

Beslutat om fast läkarkontakt

På längre sikt fortsätter arbetet med att bli oberoende av inhyrd personal. Regionen Norrbotten har fattat ett inriktningsbeslut om fast läkarkontakt och fast vårdkontakt.

– Det är visserligen ett långsiktigt arbete men desto viktigare att kunna komma i gång med det. Vi har precis tackat av en doktor i Boden som gått i pension efter 42 år inom vår primärvård. Det är väldigt tydligt att det har varit bra för patienterna att han kunnat följa dem genom livet, säger Ulf Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer