Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att covidtesterna har tredubblats och labbet hinner inte analysera proverna. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Region Norrbottens labb klarar inte covidtrycket: ”Vi har stora problem”

Publicerad

Covidtestningen i Norrbotten har tredubblats på kort tid. Proverna tas men de hinner inte analyseras och nu vänder man sig till Finland för hjälp.

– Vi har stora problem, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Den ökade covidspridningen i länet har gjort att allt fler testar sig. Just testefterfrågan möter Region Norrbotten utan problem – men labbet mäktar inte med att analysera proverna.

– Vi måste snabbt hitta kapacitet och vi har nu vänt oss till Finland för hjälp. Men vi är inte främmande att vända oss till andra länder också, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Problem över hela landet

Region Norrbotten har idag ett samarbete med Uppsala som gör att labbkapaciteten är utökad. Trots det är man inte nära att klara av trycket.

– Vi kunde aldrig förutspå att de skulle bli så stora volymer på testsidan, säger Nordmark Nilsson som vill se en nationell samordning:

– I stort sett samtliga regioner har problem med kapaciteten på labbsidan.

I klippet hör du regiondirektören berätta om de stora problemen på labbsidan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet