7 500 anställda uppmanas ha en vit månad Foto: SVT/Michael Nyberg

Region Norrbottens uppmaning till anställda: ”Pausa alkoholen!”

Publicerad

Många dövar sin oro och isolering under coronapandemin med alkohol och nu går Region Norrbotten ut och uppmanar alla 7 500 anställda att ha en vit månad under oktober.

– Vi vill att de ska pausa alkoholen, säger folkhälsostrategen Gudrun Lundgren.

Region Norrbotten deltar i år som samarbetspartner i den Skellefteåbaserade kampanjen ”Sober oktober”, som nu går in på sitt nionde år.

Och i dag gick folkhälsostrategerna ut på hemsidan och uppmanade alla 7 500 anställda att ha en vit månad – utan alkohol.

”Inga pekpinnar”

Det kommer att bli olika aktiviteter, som hälsobingo och alternativa levnadsvanor, och kampanjen ska utvärderas via nätet när månaden har gått.

– Det här är på frivillig basis, det handlar absolut inte om några pekpinnar. Vi vill utmana alkoholnormerna genom att skapa reflexioner och kunskap.

Därför uppmanar man nu regionens anställda att pausa alkoholen.

– Vår målsättning är inte att de anställda ska bli nykterister, men att de väljer att ha en vit månad och ser vad som händer med sig själva, fysiskt och psykiskt, säger Gudrun Lundgren.

”Stark koppling”

Coronapandemin har rent allmänt ökat alkoholanvändandet, men det handlar främst om att folk som jobbar hemifrån fått andra dryckesvanor.

– Vi vet att isolering ökar den psykiska ohälsan, det har vi fått många signaler om på grund av covid-19. Det kan finnas en stark koppling till att man dövar sitt mående med alkohol, säger Gudrun Lundgren, folkhälsostrateg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.