Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under onsdagen höll Region Norrbotten presskonferens för att berätta om hur coronavirusets spridning hittills har drabbat Norrbotten. Foto: SVT

Se hela presskonferensen med Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen höll Region Norrbotten presskonferens för att berätta om hur coronavirusets spridning hittills har drabbat Norrbotten.
Bland att annat framkom att en person dött och att fem personer vårdas i respirator. I klippet ovan kan du se hela presskonferensen.

  • En patient i Norrbotten som var sjuk i covid-19 har avlidit. Den avlidna är en äldre person med bakomliggande sjukdomar.
  • Nu säkrar Region Norrbotten att patienter, personal och utrustning finns på rätt ställe för att kunna ge den vård som behövs.
  • Patienter som blir försämrade på grund av coronaviruset kommer att kunna tas emot på alla sjukhus. 
  • Region Norrbotten bedömer att kapaciteten finns för att kunna hantera det antal svårt sjuka som Folkhälsomyndigheten beskriver i sitt scenario för Norrbotten. 
  • Alla akutmottagningar har redan eller kommer att skapa separata ingångar där patienter som har feber, hosta eller andningssvårigheter väljer en ingång och övriga patienter en annan. Alla patienter får vård. 
  • Följ vårdpersonalens anvisningar, för din och andras säkerhet.
  • Fota aldrig personer på väg in eller ut från sjukhus. Fota inte heller när patienter lastas in i ambulanser. 
  • Du som är förkyld stannar i första hand hemma och söker råd om egenvård via 1177.se. Om du blir så pass sjuk att du inte längre klarar dig hemma ringer du 1177 Vårdguiden eller kontaktar vården via Digitalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet