Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Anders Nystedt om apkoppsviruset. Foto: TT och Filip Hannu/SVT

Region Norrbotten kommer inte rapportera fall av apkoppor – smittskyddsläkaren: ”Behov av att skydda individen”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har hittills 126 fall av apkoppor bekräftats. Hur många av de fallen som konstaterats i Norrbotten kommer dock inte att presenteras. Flera regioner menar nämligen att det skulle kunna bryta mot sekrettesregeler – eftersom riskgruppen är för liten.

Apkoppor, eller monkeypox på engelska, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Men nu har alltså 18 000 fall upptäckts i Europa.

Totalt i Sverige har drygt 120 fall av apkoppor rapporterats. De fyra nordligaste länen, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland-Härjedalen och Västernorrland, har kommit överens om att inte utåt säga hur många fall de har.

Som Piteå-tidningen var först att rapportera om är anledningen att riskgruppen, homosexuella män, anses vara för liten.

– Intresset och nyfikenheten kring om vi har fall eller inte trumfar inte behovet av att skydda individen genom sekretess, säger smittskyddsläkaren i Norrbotten Anders Nystedt.

Smittspårning och vaccin

Regionerna har en plan för hur de ska hantera framtida fall genom att lägga mycket krut på att smittspåra och vaccinera. Den som konstateras ha smittats med sjukdomen kommer att intervjuas och de som kan ha exponerats kommer att ringas upp för att erbjudas vaccin.

Att infektionen sprids genom nära kroppskontakt och främst visar sig genom märken på kroppen gör den betydligt enklare att få stopp på i jämförelse med covid-19, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt:

– När den väl bryter ut får man ganska fula hudutslag och det är uppenbart att man är sjuk, då är det väldigt liten risk att man ska smitta andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.