Coronapandemin har satt extra fart på digitaliseringen menar regionen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Regionen miljonsatsar på bredband

Publicerad
Region Norrbotten satsar, tillsammans med regionen i Västerbotten totalt 118 miljoner kronor för att bland annat förbättra bredband och minska det digitala utanförskapet hos äldre.

Pengarna är från ett EU-stöd som sedan strukturfondpartnerskapet för övre Norrland har valt att dela ut till olika projekt.

EU-medlen omfattar sammanlagt minst två miljarder kronor för programperioden 2014-2020.

Totalt stöttas sju bredbandsprojekt, och det motiverar man med att det krävs bra bredband för att kunna stötta företag med att arbeta på nya sätt genom digitaliseringen, som påskyndats på grund av coronapandemin.

– Övre Norrland måste ha tillgång till infrastruktur som medger snabbt bredband och stabila mobila tjänster. För ett modernt samhällsbygge och digitalisering är infrastruktur en förutsättning, säger Helena Öhlund, strukturfondspartnerskapets ordförande i ett pressmeddelande.

Satsar även på robotik

Pengarna går även till ett projekt som ska skapa en ”digital plattform där digitala tjänster samlas och paketeras utifrån äldres individuella behov”.

Andra projekt som får stöd ska bland annat bygga upp kompetens inom automation, robotik, samt för att säkra undersköterskekompetensen i länet.

Strukturfondpartnerskapet

Visa
  • Övre Norrland är ett av åtta partnerskap i Sverige.
  • Ska underlätta för gemensamma nationella och regionala prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.
  • Har till uppgift att prioritera bland godkända ansökningar till det regionala strukturfondsprogrammet och socialfondsprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer