Som ett led i besparingarna håller Region Norrbotten på att upphandla konsulter som ska hjälpa till i arbetet med att se över hela verksamheten. Konsulter som enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att kosta regionen fem miljoner kronor de närmaste två åren. Foto: SVT

Regionen tar in konsulter i arbetet med att spara

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det kärva ekonomiska läget i Region Norrbotten råder det anställningsstopp sedan september. Till och med jullunchen har dragits in för de anställda. Ändå väljer ledningen nu att ta in konsulter för att hjälpa till med spararbetet.

– Vi behöver skyndsamt förbättra det ekonomiska läget, sa regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson i ett pressmeddelande i september. Kostnaderna måste minska med 700 miljoner de närmaste åren.

Som ett led i besparingarna håller Region Norrbotten på att upphandla konsulter som ska hjälpa till i arbetet med att se över hela verksamheten. Konsulter som enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att kosta regionen fem miljoner kronor de närmaste två åren.

Upphandlingen

I upphandlingen står det att konsulterna både ska se över vården men också den övriga verksamheten för att bland annat ge ”stöd för förbättrad ledning/styrning och uppföljningi syfte att effektivisera, utveckla och höja kvalitén i verksamheten”.

I klippet ovan beskriver regiondirektören varför hon tycker att det är viktigt att köpa in konsulterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.