Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter kritiken vänder Region Norrbotten och ger även akutpersonalen rätt till ersättning. Hör regionrådet Linda Frohm (M) om det nya beskedet. Foto: Amanda Liikamaa/Nanna von Essen/SVT

Region Norrbotten tvärvänder – höjer akutpersonalens ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten gör en kovändning och höjer ersättningen även för akutpersonalen på Sunderby sjukhus. Beslutet ändrades bara några timmar efter att SVT Norrbotten pratat med regionrådet Linda Frohm (M).

Under torsdagen meddelade Region Norrbotten att man höjer vårdpersonalens ersättning ytterligare för extrapass i sommar. Beslutet togs under ett extrainsatt regionstyrelsemöte den 22 juni.

Region Norrbotten skrev i sitt pressmeddelande att ersättningen omfattade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor, skötare eller barnsköterskor.

Akutpersonalen blev utan ersättning

Men det som inte kom fram var att ersättningen inte omfattade personalen som jobbar på akutmottagningen på Sunderby sjukhus, samt ambulanssjukvården, bild- och funktionsmedicin och laboratoriemedicin.

Personalen skulle alltså bara få ta del av den första höjningen som innebär 1 300 kronor för ett extrapass en vardag, och därmed gå miste om 1 300 kronor.

– Det jag tänkte då var: Är det här ett skämt? Det var samma sak när vi skulle få covid-tillägget, det gällde inte heller akuten. Då hade de också bortprioriterat oss och så händer det igen, det är skrattretande, säger undersköterskan Rasmus Johansson på Sunderby sjukhus akutmottagning.

Ändrade sig på några timmar

När SVT Norrbotten kontaktar regionrådet Linda Frohm (M) på fredagsmorgonen säger hon att den höjda ersättningen är en satsning för patientsäkerheten i första hand.

– Om man skulle gått ut och sagt att alla får det här oavsett var man jobbar så hade det inte blivit tillräckligt effektivt, säger hon.

Men bara några timmar senare ändrar sig Region Norrbotten – gör en total kovändning. Nu ska istället även akutpersonalen omfattas av den höjda ersättningen.

-  När vi tog beslutet var målet fler vårdplatser och att sedan uppdatera det här varje dag för att se om vi behöver göra ytterligare insatser eller bredda erbjudandet, säger regionrådet Linda Frohm (M) som säger att man redan nu har kunnat öppna fler vårdplatser.

Men när vi pratade med dig för några timmar sedan lät det helt annorlunda, då skulle akutpersonalen inte omfattas?

– Beslutet att satsa 20 miljoner får bara gå till att öppna fler vårdplatser och här har vi nu sett att vi behöver stärka kedjan för att kunna ha igång fler vårdplatser.

Dag och kväll måndag – fredag:
2 600 kronor per arbetspass.

Natt måndag – fredag:
3 400 kronor per arbetspass.

Dag och kväll lördag – söndag:
3 400 kronor per arbetspass.

Natt lördag – söndag:
5 000 kr per arbetspass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer