Foto: SVT/Micke Nyberg

Regionfullmäktige vill skära ned revisionens budget

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige beslutade i dag att skära ned revisionens budget med 30 procent. Från 8,9 miljoner till 6,3 miljoner per år: 2019, 2020 och 2021.

I dag fortsatte det två dagar långa regionfullmäktigemötet med den nya mandatfördelningen där Norrbotten sjukvårdsparti, Centerpartiet och Moderaterna bildar egen majoritet.

Den nya ledningen inledde torsdagens möte med att klubba igenom ett beslut om att skära ned revisionens budget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig och ville ha samma budget som tidigare medan Sverigedemokraterna ville ha en uppräkning till 9,3 miljoner per år.

”Viktig demokratifråga”

– Vill vår nya ledning inte bli granskade? Det här innebär att fem av 15 revisionsrapporter inte kommer att bli gjorda, säger fullmäktigeledamoten Elisabeth Lindberg (S).

– Vi ska inte skära ned på revisionen. Det är en viktig demokratifråga, säger fullmäktigeledamoten Christina Snell-Lumio (V).

Men moderaten Linda From, blivande regionråd, håller inte med sina kritiker.

– Vi vill gärna bli reviderade och därför ger vi ordförandeklubban till oppositionen. Vi ger revisionen en budget som vi tror kommer att räcka för en bra verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.