Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två män som greps med nästan 40 kilo cannabis i Luleå döms till fyra och ett halvt års fängelse. Hör åklagare Jonas Fjellström i klippet. Foto: Polisen

Flera års fängelse efter rekordbeslag av cannabis i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män greps på tågstationen i Luleå – i sina väskor hade de nästan 40 kilo cannabis. Nu döms de två männen till fyra och ett halvt års fängelse.

Tidigt på morgonen söndagen den 13 februari var en polispatrull på plats vid tågstationen i Luleå för att göra en rutinmässig kontroll av resande med nattåget.

Två unga män som klev ut från tåget var enligt polispatrullen ”för årstiden väldigt lättklädda”.

De två unga männen bar på varsin tunga ”pjäxväska”. Eftersom de inte riktigt såg ut att vara ute på en skidsemester beslutade polispatrullen att konfrontera männen.

Grovt narkotikabrott

Efter att de två männen, 18 och 19 år gamla, enligt polisen betett sig märkligt och nervöst beslutades det om en visitation. I männens väskor låg det sammanlagt nästan 40 kilo cannabis, ett rekordbeslag.

De två männen som är hemmahörande i Stockholm anhölls och häktades senare misstänkta för grovt narkotikabrott.

Fyra och ett halvt års fängelse

Nu döms männen till fyra och ett halvt års fängelse.

Åklagare Jonas Fjellström har under rättegången valt att inte pressa de två männen om vilka deras uppdragsgivare är.

– Det är inte deras narkotika och en organisation som har möjlighet att skicka nästan 40 kilo i ett svep är inte att leka med.

Hör mer i klippet ovanför.

Förmildrande omständigheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokat Carolina Nilsson anser att det finns förmildrade omständigheter när det gäller hennes klient och den medåtalade. Hör henne i klippet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Advokat Carolina Nilsson som försvarar 18-åringen menar att det finns förmildrande omständigheter när det gäller hennes klient och den medåtalade.

– Han är bara en person som fraktat narkotikan. Att man har en så liten del i en sådan här narkotikahandel ska tas i beaktande, säger Carolina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.