Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir om onsdagens vädervarningar. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Rekordkall januarinatt i Kvikkjokk-Årrenjarka

Uppdaterad
Publicerad

Kylan fortsätter att bita sig kvar i Norrbotten. I Kvikkjokk-Årrenjarka var det under natten mot onsdag rekordkallt.

Den stränga kylan har gjort att tåg och bussar ställts in på flera håll. Under natten mot tisdag sattes ett säsongsrekord i Nikkaluokta, 41,6 minusgrader visade SMHI:s mätning.

Men rekordet fick inte vara länge på pallen. Redan under onsdagsnatten har en temperatur på 43,6 minusgrader noterats i Kvikkjokk-Årrenjarka. Det är den lägsta januaritemperaturen som Sverige har haft på 25 år.

– Det är även rekordlägsta på den stationen. Det är den lägsta temperaturen sedan de började mäta 1888, säger SMHI:s meteorolog Viktor Bergman.

Anledningen till de låga temperaturerna är ett högtryck med kall luft som täcker nordöstra Sverige och norra Finland. Högtrycket ser senare i veckan ut att dra sig något söderut, vilket kan dämpa den strängaste kylan i norr.

Stökigt i södra Sverige

Även i södra Sverige är vädret extremt. SMHI har utfärdat varningar i nästan hela östra och södra landet.

I södra Kalmar och norra Skåne råder orange varning, med anledning av vind och snöfall. Upp till två och en halv decimeter snö väntas, och ännu större mängder lokalt. Det kommer vara mycket begränsad framkomlighet på vägarna, och stora problem i kollektivtrafiken. Det finns också risk för strömavbrott och problem med mobila nät.

I stora delar av östra Sverige, inklusive Stockholmsområdet, är det gul varning fram till lördag. Det kommer att vara flera minusgrader, och det kan komma upp till två decimeter snö, med stora lokala variationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör renskötaren Erik Sarri om att han hur fick rädda tältande turister från kylan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

köldrekord i januari genom tiderna

  • -38,5° Lommaryd den 13 och 14 januari 1918 (Götaland).
  • -46,0° Grundforsen den 1 jan. 1979 och Särna den 3 jan. 1941 (Svealand).
  • -49,0° Karesuando 27 jan. 1999 och Vuoggatjålme 1 jan. 1951 (Norrland).

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.