Kristoffer Ekersund tog hem den åtråvärda bucklan när mygg-vm avgjordes. Foto: SVT

Rekordlite mygg under VM i myggfångning

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Ekersund återtog världsmästartiteln när mygg-VM avgjordes i Övertorneå i helgen. Utmaningen att samla ihop flest myggor var större än någonsin då det fanns betydligt färre insekter än tidigare år.

2016 ställde hemmahoppet Kristoffer Ekersund upp i VM i myggfångning för första gången. Det blev seger direkt, ifjol fick han nöja sig med en andraplats men i lördags blev han återigen inofficiell världsmästare.

– Det känns nice att få vinna igen, säger Kristoffer Ekersund.

Tävlingen går ut på att deltagarna ska fylla en platsmugg med så många mygg som man bara kan och den som har fångat flest myggor vinner. Segerreceptet blev att använda sig av samma taktik som han använt sig av tidigare år.

– Man måste vara försiktig så att de är hela nog så att de går att räkna efteråt. Taktiken är att stå still, låta myggorna bita och sen plocka dem. Men det var svårt den här gången då det inte fanns så mycket mygg.

Det måste klia idag med den taktiken?

– Ja, nog kliar det litegrann. Men man får ju vinna så det är värt det, säger han med ett skratt.

Mindre mygg än tidigare

Idén till myggfångar-vm föddes 2015 efter att Övertorneå kommun inte fick något tillstånd att bekämpa myggen med biologiska bekämpningsmedel. Men den här gången fanns det inte lika mycket mygg som tidigare år.

– I år fångade jag ett 40-tal och ifjol fångade jag upp emot 140, så det är stor skillnad. Det är väl värmen som gör att det inte är lika många som tidigare.

Ställer du upp i mygg-VM nästa år?

– Ja, absolut. Jag är tävlingsmänniska och tävlar i allt. Sen när man varit där och vunnit så vet att man kan vinna mer, då vill man ju vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.