De snabbaste skidåkarna har nu åkt mer än hälften av loppet. De beräknas gå i mål kring sextiden på lördagseftermiddagen. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull SwedenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rekordmånga deltagare i extrema Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Många sover nog klockan 06.00 en lördagsmorgon. Förutom 425 skidåkare i Jokkmokk som klev upp i ottan för att åka extrema Nordenskiöldsloppet på 22 mil.

Loppet börjar i Purkijaur, 15 kilometer nordost om Jokkmokk, går till ÅrreNjarka och avslutas sedan i Jokkmokk. Totalt åker man 22 mil och för eliten tar det oftast runt tolv timmar.

– Men de är efter tidtabellen nu. Det är tufft därute och blåser kraftigt. Just nu har de motvind. Men efter vändpunkten får de medvind, säger tävlingsgeneralen Wolfgang Mehl.

220 kilometer har skidåkarna framför sig i extremloppet. Det finns totalt 19 kontroller längs sträckan. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull Sweden

30 timmar på sig att slutföra skidloppet

I år stod 425 personer på startlinjen, vilket är nytt rekord. Förra året var det 350 personer. Skidloppet har arrangerats fyra gånger, om man bortser från det historiska loppet 1884 då det genomfördes för alla första gången.

– Det känns jättepositivt. Folk söker hela tiden nya utmaningar och vill att de ska vara ännu tuffare, ännu hårdare, säger Wolfgang Mehl.

Han räknar med att de första skidåkarna kommer gå i mål vid sextiden på lördagskvällen. Maxtiden för att slutföra loppet är 30 timmar.

Kort fakta om Nordenskiöldsloppet

Visa

Banan är 220 kilometer lång och går från Purkijaur – Granudden – ÅrreNjarka – Granudden – Jokkmokk. I år fick man dock justera banan lite på grund av vädret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer