LKAB redovisar en rekordproduktion för början av 2018. Foto: SVT

Rekordproduktion för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

LKAB slog ett nytt produktionsrekord under årets tre första månader – och ökade vinsten med nästan en halv miljard kronor.

En av förklaringarna till den positiva rapporten är att malmpriserna fortsätter att stiga. Jämfört med årets första kvartal handlar det om en ökning med tolv procent till 74 dollar per ton.

”Vi måste öka volymerna”

Produktionen uppgick till 7,3 miljoner ton under januari, februari och mars och det är en ny rekordnivå för ett enskilt kvartal. Resultatet förbättrades med 437 miljoner kronor till drygt 2,2 miljarder kronor.

– Vi befinner oss i ett läge där vi planerar för nästa generations gruva, förädling och logistik – som kan leverera högre volymer av kvalitativa produkter till stålindustrin, men med mindre resurser och lägre miljöpåverkan, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Intäkterna steg från 5,5 miljarder till 6,2 miljarder kronor, som en följd av rekordhög produktion och stigande leveranser. Spotpriset på järnmalm har stigit jämfört med föregående kvartal, men ligger lägre än under samma period i fjol.

”Efterfrågar järnmalmpellets”

Men avsättningen till samhällsomvandlingarna i Malmfälten ökade också till 795 miljoner kronor och det påverkar resultaträkningen i motsvarande grad.

– LKAB:s kunder efterfrågar mer järnmalmspellets än vad som är kontrakterat och att öka volymerna, på kort och lång sikt, är fortsatt centralt för oss.

Fossilfritt stål

LKAB, SSAB och Vattenfall har också fått grönt ljus för att fortsätta projekteringen av en pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå och Malmfälten.

På sikt kan det minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent.

– Ambitionen är att förbättra effektiviteten i nästa generations LKAB med 40 till 50 procent och att vi till 2045 är en verksamhet fri från koldioxidutsläpp, säger Jan Moström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.