Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isbanan på Nördviken i Piteå har öppnat rekordtidigt efter en kall och snöfattig start på vintern. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Rekordtidigt öppnande av isbanan i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En kall och snöfri start på vintern har gjort att isen på Nördfjärden i Piteå redan hunnit bli tjock och säker. Under lördagen träffade SVT Nyheter Norrbotten några glada Piteåbor som trotsade blåst och snöande för att få sig en tur.

– Det är härligt få komma ut där det är lite vidder! säger Ann-Kristin Rova, Piteå, som var en dem som var ute och promenerade på isen med sin hund Trissie under lördagsförmiddagen.

Isbanan är en uppskattad och välbesökt attraktion i Piteå. I år öppnade den tre kilometer långa banan rekordtidigt för allmänheten redan under torsdagen.

– Vi är jätteglada att vi kan öppna isbanan och hoppas på fina dagar ute på isen, säger Ronny Nyström, tillförordnad parkchef på Piteå kommun.

Kafé och sparkar att låna

Isen har vuxit till sig bra och mäter nu 17 centimeter som minst längs den markerade banan.

Kaféet vid Norrstrand kommer att öppna i slutet i januari och även denna vinter kommer det finnas lånesparkar.

– Just nu är fokus på att ta hand om den utlovade snön och vi snöröjer med lätta maskiner längs isbanan. Vi ställer ut sparkarna så snart vi kan, förhoppningsvis innan jul, säger Ronny Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.