Renen blev riven till döds av två hundar Foto: Sofia Svonni

Ren dödad av hundar

Uppdaterad
Publicerad

En ren i Kurravaara, utanför centrala Kiruna, blev under långfredagen så svårt skadad av två hundar att den dog.

– Vi var hemma då polisen ringde min pappa, som är kontaktperson för vår sameby, och sa att en bybo sett hur två hundar sprang och jagade en ren i Kurravaara, säger Sofia Svonni.

”Helt sönderriven”

Sofia Svonni och hennes pappa åkte genast dit men eftersom att de bor en bit bort så tog det ett tag.

– När vi kom fram var renen död, helt sönderriven. Hundar dödar inte utan de river och plågar tills de får omkull den. Det hade pågått en lång kamp mellan renen och hundarna. Den hade ingen päls kvar, säger Sofia Svonni.

Byborna ska ha försökt stoppa hundarna, men trots det forsatte de att riva renen. Enligt Sofia Svonni är händelsen polisanmäld.

Avlivade ren i Luleå

En liknande händelse inträffade samma dag i Luleå då renskötaren Henrik Andersson tvingades avliva en av sina renar efter att den blivit svårt biten av en lösspringande hund. Även han har polisanmält händelsen.

– Det var en fruktansvärd syn som mötte mig. Renen låg på isen och var vid liv men mycket svårt sargad.  Det var biten på flera ställen och så grovt biten i halsen att matstrupen syntes, sa Henrik Andersson till SVT Norrbotten.

Foto: Sofia Svonni

Händer det här ofta?

– Det förekommer att hundar har rivit renar. Och renarna passerar just nu Kiruna då de är på väg till kalvningslandet. Det är säkert många renar vi inte hittar heller, men nu skedde det mitt i byn så byborna engagerade sig, säger Sofia Svonni.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt polisen och jourhavande förundersökningsledare men inte fått något svar.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste din hund hållas under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen.

Bara extremt väldresserade hundar får gå lösa 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden bara vara lös om den är högst en meter ifrån dig.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer