Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Korju sameby har tillstånd för 2 800 renar i vinterstam när slakten är borträknad. Foto: Joakim Nordlund

Följ med på renräkning i Tornedalen: ”Tar längre tid att bli fattig med renar än golf”

Uppdaterad
Publicerad

I Tornedalen finns det många som inte är samer – men som ändå har rätt att äga ren. I veckan räknades renarna i Korju koncessionssameby som tillåter ortsbor att äga skötesrenar.

– En del spelar golf och andra har renar. Men det tar längre tid att bli fattig med renar, säger Kent Alanentalo.

Koncessionsrenskötsel är en form av renskötsel som bedrivs i östra delen av Norrbotten och nedanför lappmarksgränsen längs Torne och Kalix älvdalar.

Korju sameby är en av åtta koncessionssamebyar och bara i den finns 280 olika renägare.  Ove Emanuelsson är samebyns ordförande och han berättar att koncessionsrenskötsel bara får bedrivas av samer som fått tillstånd (koncession) av länsstyrelsen i Norrbotten.

– Vi har koncession på 2 800 renar i vinterstam när slakten är borträknad. Det är det vi räknar nu för att se att de bitarna stämmer, säger Ove Emanuelsson.

Trettio renar per huhåll

Den här höstförmiddagen finns flera av byns renar samlade i en stor hage mellan Övertorneå och Kuivakangas. För att få ha så kallade skötesrenar ska man äga eller bruka en jordbruksfastighet.

Sedan tillkommer kravet att man måste bo inom samebyn och totalt får man ha upp till trettio stycken skötesrenar per hushåll.

– Det är en trevlig hobby. Det tar längre tid att bli fattig med renar än med golf, säger renägaren Kent Alanentalo.

I klippet ovanför får du se hur det ser ut när Korju sameby räknar renar i Tornedalen.

SVT är på plats i Övertorneå när Korju sameby räknar renar. I klippet hör du Kent Alanentalo om varför han valt renskötsel före golf. Foto: Joakim Nordlund

Koncessionsrenskötsel

  • Koncessionsrenskötsel är en form av renskötsel som tillämpas i Torne- och Kalix älvdalar i Norrbottens län där även icke-samer får äga skötesrenar. Själva koncessionen (tillståndet) innehas dock alltid av renskötande samer.
  • Skötesrenägare får ha högst 30 renar per hushåll.
  • Koncessionsområdet omfattar Pajala, Överkalix, Övertorneå, Haparanda och Kalix kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.