Tuff sommar för turismen: ”Vi kommer säkert förlora gäster”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens och regeringens riktlinjer för resor i sommar kommer att påverka turistanläggningarna i Norrbotten men på olika sätt, Kebnekaise fjällstation har högsäsong under sommarmånaderna medan ishotellet i Jukkasjärvi har lågsäsong.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten och statsministern Stefan Löfven med riktlinjer om resandet under sommaren, två timmar från hemorten med bil är rekommendationen. Denna rekommendation påverkar turistanläggningar i Norrbotten – men på olika sätt.

”Vi kommer säkert att förlora gäster”

Kebnekaise fjällstation, som STF driver, har högsäsong under sommaren. De räknar med att påverkas mycket på grund av att många av gästerna i normala fall kommer från Mälardalen och de större städerna i södra Sverige.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi kommer säkert att förlora gäster och med de tappar vi intäkter också. Vi försöker just nu förutse vad restriktionerna kommer att innebära för oss, för att sen kunna parera förändringarna, säger Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation.

Ishotellet räddades av tiden på pandemin

Ishotellet i Jukkasjärvi har normalt lågsäsong under sommaren. De kommer att hålla Icehotel 365 öppet från juli och för övernattningar från augusti. Icehotel 365 är en byggnad som har isbelagda väggar och tak med inredda sviter med en temperatur på minus 5 grader året om.

– Coronapandemin gjorde ont för oss i mitten av mars som för alla andra. Men det vi kan säga är att vi då var i slutet av vår högsäsong och på väg in i vår lågsäsong, så det var räddningen för oss säger Malin Franck vd Icehotel.

Nu hoppas ishotellets vd istället på att hitta turister från Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet