Respekt – var går gränsen för vad som är okej och inte?

Uppdaterad
Publicerad

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan, när metoo var som starkast, som Charlotte Lindmark och Susanna Lindmark satt och spånade idéer till en föreställning. De visste att de ville göra något om mod och gränser för ungdomar och det var precis vad det blev.

Nu har de gett sin första föreställning på Folkets hus i Kalix för gymnasieelever. En föreställning som de gör tillsammans med Sigurd Löf och Stefan Söderlund från Norrbottensmusiken.

Sexualiserad tillvaro

Manuset är uppbyggt utifrån undersökningar och utbildningsmaterial kring normer från bland annat Fatta, Make equal, män och ungdomars egna berättelser och vittnesmål. På scenen tas tunga ämnen upp och det pratas om den sexualiserade tillvaron ungdomar lever i idag.

– Alla känner någon som gjort någonting eller som blivit utsatt för någonting, säger Charlotte Lindmark som är skådespelerska och som spelar fyra karaktärer plus sig själv i föreställningen.

”Skämt normaliserar”

Tror du att det på något sätt normaliseras på grund av sociala medier?

– Ja, men jag tror att det är mycket som gör att detta normaliseras till exempel i musik. I föreställningen har vi med exempel om verbalt våld som 75 procent av eleverna säger att de har blivit kallade för – oftast av en klasskompis.

– Skämt gör också att vi normaliserar saker. Våldspyramiden är jättebra att utgå från, Där skämt är botten och hur det sedan blir legitimt att bara gå hårdare och hårdare åt när man väl har börjat. Sen är ju sexistiska skämt oftast riktdt mot tjejer.

Vad kan vi göra för att förändra detta?

– Vi måste våga prata om det. Förhoppningen är att när man ser den föreställningen ska man kunna känna igen sig, uppleva att man inte är ensam och framförallt att man ska våga säga åt och säga till, eller berätta vad man vet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.