Revisorerna har upptäckt brister i nästan tre av fyra fakturor när de granskat Luleå kommuns representation.

Kommunanställda attesterar egna räkningar

Publicerad

När revisorerna granskade Luleå kommuns representation visade det sig att det fanns brister i 72,5 procent av fakturorna.

En del  av de granskade fakturorna hade attesterats av personer som själva deltagit i representationen, vilket av revisorerna ses som särskilt allvarligt.

Stor andel brister

När revisionsbyrån KPMG,  på kommunrevisorernas uppdrag, granskade 40 av kommunens representationsfakturor hittades en eller flera brister i 72,5 procent av fakturor.

Revisorerna menar att kommunens riktlinjer och rutiner inte fungerar på ett ändamålsenligt sätt. Förutom att fakturor assisterats av personer som själva deltagit i representationen så fanns det också fakturor som saknade syfte och/eller deltagarförteckning.

Granskade 40 fakturor

Totalt har 40 av 1.357 fakturor för representation, under 2016 och början av 2017, granskats. Hälften av dem var interna och hälften externa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer