Riksdagen tar fram eget lagförslag

Publicerad

Riksdagen ska ta fram ett eget lagförslag om att enbart Luftfartsverket ska få sköta flygtrafikledning på statliga civila och militära flygplatser. Därmed körde oppositionen över regeringen i trafikutskottet på tisdagen.

Beslutet innebär att utskottskansliet ska ta fram ett utkast till lagrådsremiss till den 10 april. Enligt utskottets ordförande, socialdemokraten Anders Ygeman, så berörs inte de nio regionala flygplatser där privata ACR i dag sköter trafikledningen. Förslaget ska heller inte omfatta så kallade samfällda inflygningszoner.

Den främsta anledningen till att S vill att enbart Luftfartsverket ska sköta flygtrafikledningen är försvarets behov. Civil och militär flygtrafikledning är samordnade och Försvarsmakten vill försäkra sig om tillräcklig flygtrafikledning i alla beredskapslägen.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är kritisk till Socialdemokraternas agerande och påpekar att det är sällsynt att riksdagen tar fram egna lagförslag.

-Det är upprörande är hur man hoppat fram och tillbaka och att man nu är beredda att lagstifta själva. Att man dessutom tänker lagstifta tillsammans med Sverigedemokraterna är anmärkningsvärt, säger hon.

Enligt Elmsäter-Svärd är regeringen överens med S om att försvarets behov av flygtrafikledning ska tillgodoses.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer