Riksdagspolitiker vädjar för gruvan i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens riksdagsledamöter uppmanar parterna att hantera frågan om gruvan i Kaunisvaara skyndsamt.

Politikerna är oroliga för att gruvan utanför Pajala ska stöta på hinder.

Gruppledarna i Pajala har gjort en gemensam skrivning till regeringen med anledning av de signaler som kommer från Naturvårdsverket om krav på att miljöproblemen ska åtgärdas innan gruvan åter kan öppnas i Kaunisvaara.

”Gruvan är väldigt viktig”

Länets samtliga Socialdemokratiska riksdagsledamöter delar den oro gruppledarna i Pajala ger uttryck för och vill understryka vikten av handlingskraft för att finna en lösning.

Gruvan i Pajala

– Gruvan i Kaunisvaara är väldigt viktig, inte bara för Pajala och östra Norrbotten utan för hela länet och landet. Från vår horisont gör vi allt vi kan för att en nyöppning ska kunna bli verklighet men självklart är vi oroliga. Vi vet hur viktig frågan är, inte bara för gruvverksamhet och arbetstillfällen, utan för framtidstron för hela regionen, säger Ida Karkiainen, riksdagsledamot från Haparanda.

Måste komma överens

De Socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten vill skicka en signal till samtliga berörda parter och uppmana dem att hantera frågan skyndsamt.

– Det är naturligtvis helt orimligt att parterna inte skulle kunna komma överens i den här frågan så att en nyöppning verkligen kommer till stånd. För östra Norrbotten är gruvverksamhet i Kaunisvaara en avgörande överlevnadsfråga och det är oerhört viktigt att förutsättningarna klarläggs, säger Emilia Töyrä, riksdagsledamot från Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet