Arkivbild Foto: Per Larsson / TT

Riksrevisionen kritiserar LKAB och regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget har kraftigt underskattats. Det menar Riksrevisionen som har granskat regeringens och LKAB:s planering av investeringen i nya gruvnivåer som har lett till samhällsomvandlingen.

2008 beslutade LKAB att inleda brytning på två nya gruvnivåer i Kiruna och Malmberget. Beslutet togs trots att delar av stadsbebyggelsen måste flyttas. Alternativet var att avsluta brytningen och därmed riskera såväl bolagets som samhällenas framtid. Hur LKAB och regeringen hanterat detta riktar nu Riksrevisionen skarp kritik mot.

Stora brister

Riksrevisionen anser att planeringen inför samhällsomvandlingen inom LKAB var bristfällig. Enligt rapporten var ”kostnaderna för samhällsomvandlingen inte tillräckligt utredda och underskattades”. De menar att detta har fått negativa konsekvenser för LKAB men kan också innebära att kommuner, företag och privatpersoner inte blir korrekt kompenserade.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Styrelsen borde ha sett till att bättre underlag togs fram för att kunna underrätta ägaren, det vill säga regeringen, om konsekvenserna för bolagets resultat, säger Monica Rupprecht Hjort, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.

Granskningen visar även att regeringens information till riksdagen haft brister, och att riksdagen därför inte fått tillräcklig insyn i regeringens och LKAB:s planering av brytningen.

Det här rekommenderar Riksrevisionen

Regeringen:

  • Klargöra LKAB:s ansvar gentemot fastighetsägare, kommuner och andra
  • Klargöra omfattningen av det statliga och kommunala ansvaret för samhällsomvandlingen
  • Redovisa för riksdagen hur ansvarsförhållanden och risker med samhällsomvand­lingen ser ut, samt redogöra hur regeringen säkerställer LKAB:s långsiktiga avkastning

LKAB:s styrelse:

  • Ta ett tydligare ansvar för beslutsunderlagens kvalitet inför stora investeringar
  • Säkerställa att internationella standarder för finansiell rapportering och värdering inom gruvindustrin följs, samt
  • Ta initiativ till ägarsamordning i ett tidigt skede för att diskutera ansvarsförhållanden inför kommande samhällsomvandlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet