Kraftiga stormvindar i kombination med 20 minusgrader gör att huden upplever kylan i norra Lapplandsfjällen som -39. Foto: SVT Grafik/TT

Risk för orkanbyar i norra Lapplandsfjällen: ”Ger en kyleffekt från helvetet”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen och orkanbyar kan förekomma i temperaturer ner mot 20 minusgrader. SVT:s meteorolog skräder inte orden om det rådande klimatet.

– Det ger en kyleffekt från helvetet. Det finns risk för köldskador i huden, säger Nitzan Cohen.

Det närmaste dygnen är det mer än klokt att hålla koll på väderleken i norra Lapplandsfjällen.

– Det är väldigt blåsigt med jobbiga kastvindar och orkanbyar. Kulmen nås på torsdagkväll och fredagmorgon, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

”Undvik att gå ut”

I högterrängen kommer stormstyrkan ligga kring 25 meter per sekund och i 20 minusgrader upplever huden det som -39.

– Visst, dalgångar kan skydda men undvik att gå ut.

SMHI har även utfärdat två klass 1-varningar för Norrbottens inland och kustland då det förväntas falla mycket snö i samband med kraftiga vindar, vilket skapar snödrev och drivbildning.

Fler varningar att vänta

Den brutala kyleffekten är inte det enda som ställer till problem. Faran för laviner ökar och den rådande nederbörden är lömsk.

– Just nu är det fluffig pudersnö som faller och det försämrar sikten, säger Nitzan Cohen.

Cohen meddelar att fler vädervarningar är att vänta senare i veckan när ett omfattande snöväder drar upp.

Problem med drevsnöflak

Den senaste lavinprognosen i Abisko/Riksgränsfjällen är en trea på den femgradiga skalan. Det innebär ”betydande lavinfara” och bland annat vållar ett nytt fenomen huvudbry.

”Drevsnöflak är nytt och vi har ingen information om det. Vi misstänker dock att det kan vara så pass känsligt att laviner kan utlösas även i flackare terräng”, skriver man på lavinprognoser.se.

Klicka här för att följa lavinutvecklingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.